ARRL 10 meter contest

I helgen 8-9 december är det ARRL 10 meter contest. En extrem tävling nu när vi i princip är i solfläcksminimum. För tillfället finns det dock ett par solfläckar som visat sig och kan förhoppningsvis ge lite liv åt 28 MHz. Under veckan har det var lite öppningar. Bland annat mot Afrika och syd-Europa. Öppningarna är mycket korta så det gäller att vara på alerten! I en sån här test är det ju lockande att använda sig av “dx-clustret” för att själv slippa sitta vid radion och bevaka de korta öppningarna. Men trots att det finns hela nio tävlingsklasser i testen så är det bara en som tillåter dx-cluster och det är klassen Multi-Single. En annan “vinkling” om man tänker köra som “Single Operator” är att man får bara utnyttja 36 av testens 48:a timmar. Dock kan jag inte i reglerna hitta hur man skall räkna sin “off-time”. Om det är någon som har koll så hör av er, gärna genom att nyttja “comments” här på webben, så kan alla ta del av svaret. Gissningsvis kommer 10 meter livas upp av att det är contest. Allt för ofta kan man se och höra att det är konditioner på 11-metersbandet men tyst som i graven på vårt 10-metersband. Det är inte alltid det är konditionerna det är fel på, utan aktiviteten.

På tal om solfläckar så kan man läsa om de senaste fläckarna i K7RA:s “Solar Update” (Där vi också kan läsa att SM2EKM Janne varit stark hos W1JR på både 80 och 40 meter). En del tror att vi passerat solfläcksminimum. Om man tittar på plotten för solflödet så ser det onekligen ut som om det kan ha vänt. Men att förutsäga hur en 11-årig cykel beter sig genom att bara studera några månader bakåt i tiden kan var mycket vanskligt.

One thought on “ARRL 10 meter contest

  1. Det har kommit en del kommentarer efter testen och det verkar som om just staten Texas fått en extra skvätt av bra konditioner. En station har loggat mer än 700 QSO. Detta står i stor kontrast till de flesta stationer i Europa som fick nöja sig med ett tiotal QSO. Vem vet, vi kanske trots allt är på väg in i nästa solfläckscykel?

Comments are closed.