Fjärrstyrning av radio via internet

Det har blivit allt populärare att fjärrstyra sin radiostation över internet. Bland annat har det skrivits en del i QTC i ämnet. I dagarna har en ny mail-lista sats upp för just de som är intresserade av “Remote Operating”. Listan finns på mailman.qth.net/mailman/listinfo/remoteoperating . Det finns flera olika varianter av gratisprogramvaror för att komma igång. Själv har jag provat använda LogMeIn (XP) för att fjärrstyra radiodatorn. Finessen med LogMeIn är att man inte behöver någon speciell klient för att logga in utan det är “bara” att köra från en webbläsare. Dock behöver man ladda ner LogMeIn:s programvara på själva radiodatorn. Har man väl fått detta att fungerar så är det relativt lätt att köra igång t.ex. Ham Radio Deluxe för att styra radion och t.ex. Skype för ljudet. Skall man köra telegrafi så är inte Skype världens bästa programvara utan där rekommenderar många det svenska IPSOUND istället. För att sända kan man t.ex. använda en WinKeyer som man skriver text till i ett terminalfönster. I helgen provade jag detta från en mobil bredbandsuppkoppling och det funkade skapligt och jag kunde genomföra ett QSO på 80 m CW med  bland annat SM7EQL och SM3EVR under färd på motorvägen och med XYL vid ratten!

73 de Ingemar SM5AJV