QTC 177/10 QRV?

QTC betyder väl för de flesta SSA:s medlemstidning och kanske några kommer ihåg betydelsen “Hur många telegram har du att sända? / Jag har xx telegram att sända”. I testen Worked All Europe DX-contest som går nu i helgen är utväxlingen av QTC väldigt central. För den som gillar telegrafi och vill ha en lite annorlunda utmaning så kan WAE DX Contest vara något att bita i!

Förutom att köra vanliga QSO kan man ta emot QTC från DX-stationerna. Varje QTC består av loggutdrag från DX-stationens log. Så här kan det låta på CW resp. SSB. Fler ljudsnuttar hittar man på DARC:s hemsida.

[display_podcast]

Varje QTC ger ett QSO-poäng så det är ett snabbt sätt att öka poäng-antalet. När man kör DX-stationen så skickar man QTC? och får då förhoppningsvis t.ex. svaret: “QTC 177/10 QRV?” som innebär att DX-stationen har QTC-serien 177 med 10 QTC att skicka. Flera loggprogram stödjer att knappa in QTC “on-line”. Det kan vara bra att öva lite innan man kör skarpt eftersom det är en rätt ovan situation att ta emot något annat än 5NN 313 som testmeddelande. När man väl blivit varm i kläderna så är det fruktansvärt roligt att ta emot QTC och man känner adrenalinet pumpa…

Samtidigt som testen startar också WAE Marathon med ett speciellt diplom för att fira 60-årsdagen av WAE-diplomet.