TRLOG under Windows

Det numera legendariska loggprogrammet TRLOG som körs bäst under operativsystemet DOS har börjat få “fönster”. Det är författarna till analysprogrammet SH5 som tagit sig an att göra om TRLOG så att det fungerar under Windows. Programmerandet har pågått ett par år men verkar ha tagit ny fart nu. Uppdateringarna kommer allt tätare och fler har börjat använda programmet. TR4WIN finns för nedladdning på tr4w.qrz.ru Programmet är än så länge gratis så det är bara att ladda hem och prova.

2 thoughts on “TRLOG under Windows

 1. Hej alla TR-vänner,

  I den just avhållna Stew Perry Topband Distance Challenge körde jag för första gången med TR-Log för Windows, version 3.23, och jag är rätt nöjd. Jag skall då direkt erkänna att jag bara kör med den mest grundläggande funktionen, d v s att programmet nycklar TX:en via en COM-port men inte med någon annan styrning e dyl av riggen.

  Bortsett från att programmet verkade “harkla” sig en aning en (1) gång, d v s att det kom några ojämna tecken, hade jag bara ett – alltså återigen 1 – större problem. När jag vid ett tillfälle skulle logga ett QSO (TF3CW) vägrade programmet att göra någonting ö h t, dock utan att markören stod låst e dyl.

  Jag löste det till sist genom att radera TF3CW-uppgifterna och istället logga ett QSO med en fejkad signal. Därefter använde jag EDIT-funktionen för att skriva in data för QSO:t med TF3CW, som programmet då svalde utan protester. Nog en mardröm i en pileup-situation – men pileupen var ju hans och inte min!

  Trots dessa smärre skavanker tänker jag fortsätta att använda TR4W. Med tanke på att uppdateringarna duggar tätt, är jag övertygad om att det handlar om barnsjukdomar som kommer att botas.

  Ett lätt främmande inslag för många är kanske att manualen är på ryska, vilket oftast också är språket på det tillhörande forumet på Yahoo med TR4W-entusiaster. Dock kan man klara sig rätt långt med den gamla pålitliga instruxen för den klassiska TR-Loggen för DOS. Forummoderatorn Andy, RA4NF (“42, Male, Divorced, Kirov”), gör också sitt bästa för att besvara frågor på engelska.

  För den som till äventyrs skulle ha svårt att hitta sina favoritinställningar bland rullgardinsmenyerna kan jag nämna, att man lika enkelt hamnar rätt genom att på vanligt sätt lägga in sina bekanta rader i CFG-filen.

  QSO:na sparas i det lätt exotiska formatet TRW, som åtminstone inte jag förmår redigera om behov uppstår. I senare versioner kan man dock lätt förvandla denna information till det mer lättillgängliga TR-logformatet.

  Jag ser fram emot att använda detta gratisprogram även i fortsättningen. Inte heller dumt i bagaget på en DXpedition: det väger inte mer än 310 kB!

  73,
  Rolf
  SM5MX

 2. Hallå, det är jag igen!

  Efter att ha grubblat ytterligare på det “fel” jag påtalade i min förra kommentar, har jag kommit på vad problemet bestod i och konstaterat att det var jag själv som var orsaken. Rätt skall vara rätt. Alltså:

  När jag körde TF3CW tog jag locatorn fel och skrev SP23 i st f det korrekta HP23, varvid programmet alltså vägrade att logga kontakten. Jag uppfann då den krångliga proceduren i min tidigare kommentar för att få in QSO:t i loggen.

  När jag senare hörde TF3CW igen och noterade att locatorn skulle vara HP23, korrigerade jag min tidigare felaktigt införda locator för honom i loggen.

  Felet var alltså helt mitt eget, och att TR4W vägrade samarbeta talar alltså enbart till programmets fördel! Det accepterar m a o inte vilka stolligheter som helst.

  73,
  Rolf
  SM5MX

Comments are closed.