CCF-mötet – en liten rapport


Ett antal pokaler delades ut till framstående OH-stationer i SAC 2006. Foto: SM5AJV

Det var 21 glada SM-gubbar äntrade färjan i Stadsgårdshamnen på lördagsförmiddagen. Som vanligt möttes vi av ett stort gäng Contesters och Dx-are från när och fjärran uppe på konferensdäck. Efter lite minglande började presentationerna kl 11.00. Så här såg lördagens program ut medan båten vid kaj:

  • FO Marquesas Island Dxpedition. Direkt via satellittelefon fick vi höra om vedormödorna på Marquesas och publiken fick möjlighet att ställa frågor direkt till expeditionen.
  • How much does a dB cost. OH6LI Jukka gick igenom några olika aspekter på hur man bygger upp en contest-station och samtidigt försöker få mest dB per investerad peng.
  • Contest station automation. 4O3A Ranko visade sina senaste idéer om hur man kan ytterligare automatisera konfigureringen av en contest-station så att den både kan funka som SO / SO2R, Multi-Single och Multi-Multi. Han visade också upp högeffektsbandpassfilter som kan sättas efter slutsteget.
  • CN2R Contest Station. W7EJ Jim presenterade sin super-station i Marocko. Det var intressant att höra och se hur en station byggs upp från scratch. Det var från den här stationen som vår egen SM2EKM Janne slog världsrekordet i CQWW CW SO 20 meter. Läs mer på CN2R:s webb.
  • Bartolomee-brothers. OH2BH Martti och OH0XX Olli berättade om sin resa till St Barthélemy FJ. Vår egen SMøAJU Leif fick motta en video om BS7H eftersom han var en av de första SM-stationerna som körde FJ-expeditionen.
  • SAC 2006 OH trophies. Utdelning av pokaler till alla OH-stationer gjort bra placeringar under SAC 2006, se bilden ovan. Detta är en traditon som de haft länge i Finland. Kanske något att ta efter i Sverige på t.ex. SSA:s årsmöte?

I en av pauserna uppsnappades att även de Baltiska stationerna i NRAU-Baltic contest är för att testen senareläggs, för att det skall bli mer och bättre fart i testen. Vad säger contestledarna inom NRAU?
Efter sista punkten var det bara för oss besökande SM-stationer att mönstra av. En del åkte hem och ett tiotal fortsatte till Söderhallarna för en bit god mat och lite eftersnack.

Ett stor tack till arrangörerna. Jag med fler återkommer gärna nästa år! Det är synd att inte fler passar på tillfället att vara med några timmar på ett antal högklassiga föredrag inom amatörradio. Det kan ju inte bli enklare, i varje fall om man befinner sig Mälardalen. En extra stor eloge till de som tog sig både från SM3, SM4 och SM6 till Stockholm denna gråvädersdag.

Några av de besökande svenskarna. Från vänster SMøAJU, SM4DHF, SM5AQD, SM5AJV. I bakgrunden DL6LAU, OH2UA, SM3DMP. Foto: SM5IMO

73 de Ingemar, SM5AJV

One thought on “CCF-mötet – en liten rapport

  1. Om några veckor kommer det på http://www.esr.se en översättning och bearbetning av ett föredrag Jukka OH6LI höll tidigare på samma tema (kostnaden per vunnen decibel).

Comments are closed.