Testa Software Defined Radio!

Contest inom amatörradio är ju så mycket mer än att bara sitta vid radion och köra en massa QSO under en helg eller några timmar. Amatörradio är ju en synnerligen teknisk hobby och för egen del tycker jag just kombinationen av operatörsskap och teknik är mest interessant. För att vara lyckosam inom contest behöver man både utveckla sin radiostation och förbättra sig som operatör. Något som ibland förvånar de som inte provat på den här delen av hobbyn.

SDR – Software Defined Radio kommer nu in med stormsteg i allt fler amatörradiotillämpningar. Tidigare i år dök CW Skimmer upp som är ett exempel på SDR kombinerad med en intelligent avkodare för morse. För den som inte själv har hunnit eller ännu velat prova på SDR så finns möjligheten att göra det via nätet. Det är University of Twente, PI4THT i Holland som gjort en hemsida som på ett mycket fint sätt visar SDR. På hemsidan kan man i realtid lyssna på hur 80 och 40 meter låter i Holland. Det är lätt att flytta sig runt i de båda vattenfallsdisplayerna (eng. spectrogram) genom att klicka och dra i den lilla filterkurvan. Se bilden nedan. För att det skall fungera i webbläsaren måste man tillåta att både Java och Javascript körs i webbläsaren. Tack till Anders, SM0IHR som tipsade om sajten.