ÄNTLIGEN – EN NY EPOK FÖR SSA MÅNADSTEST!

SM3CER och SM7LQV har tillsammans jobbat med att få möjlighet att skicka in loggen för SSA:s månadstest via webben. Detta är mycket glädjande och kommer att underlätta för testledaren. Resultaten kommer att komma fram mycket snabbare på det här viset. Det hänger nu mer på oss som deltagare. Skickar man in loggen via “roboten” kommer resultatet allt snabbare. Dessutom kommer det bli spännande att se det preliminära resultatet växa fram. 

Så här skriver SM3CER, Janne:
Ladda hem texten i PDF-format.

Från och med MT nr 8 den 16 augusti 2009 erbjuds nu möjligheten att skicka in sin logg via SSA:s webb. Så fort att loggen tagits emot och godkänts, kan du direkt se resultatlistan växa fram. Som tidigare visas deltagarnas orättade resultat – s.k. Claimed Scores – till att börja med. När det kommit in tillräckligt med loggar, kan det ev. bli en mix av rättade och orättade resultat som visas, tills den slutliga resultatlistan räknas ut efter deadline.

Hur gör man då?

 • Efter att du kört MT och på något sätt tagit fram en Cabrillologg via ett  contestloggprogram, går du till SSA:s webbplats på http://www.ssa.se/
 • Naturligtvis har du först kollat och ev. korrigerat din Cabrillologg, endera direkt i loggprogrammet eller efteråt, i en texteditor, med tanke på rena skrivfel, t.ex. 0 (noll) i stället för bokstaven O eller tvärtom, omkastade bokstäver i call, utelämnad eller felaktig distriktssiffra m.m. Tänk också på att kolla, att det sista QSO:et ligger innanför testtiden. Man får ju avsluta ett QSO som påbörjats innanför testtiden, men tiden i loggprogrammet sätts ju när QSO:et loggas. 1500 eller 1615 är inte godkända tider. Står det så i din Cabrillologg, måste du ändra tiden till 1459 eller 1614.
 • Leta upp “Sektioner & distrikt” i menyraden längst upp och klicka på “HF” en bit ned i rullgardinsmenyn. Då hamnar du på HF-sektionens sidor. Där hittar du en ny menyrad längst upp. Klicka på “Tester” och sedan “Sänd in log” i menyn till vänster.
 • Välj CW eller SSB. Körde du båda modena, får du ladda upp en logg i taget.
 • Nedanför månadsnamnet hittar du “Upload CABRILLO file (2.0 or 3.0) :” och ett tomt inramat fält med en knapp märkt “Bläddra…“. Klicka på den knappen och leta fram din Cabrillologg i datorn. Sökvägen till din logg visas nu i det inramade fältet.
 • Längst ned finns två knappar märkta “Upload” och “Cancel“. Om du gjorde fel klickar du på “Cancel” och letar fram din logg på nytt, annars klickar
  du på “Upload” för att skicka in din MT-logg. Finns det något som behöver rättas till i loggen, så får du ett meddelande vilket fel det är. Då är det
  bara att rätta till felet och skicka in loggen på nytt Om loggen blir mottagen utan fel är det KLART!
 • Nu kan du klicka på “Månadstesten” i menyn på vänster sida, välja rätt månad och CW eller SSB och se resultatlistan. I början kommer listan att växa ganska snabbt efter hand som loggarna strömmar in.

Du som har problem att skicka in loggen via webben har naturligtvis möjlighet att skicka din logg via mail till mt@ssa.se så hjälper jag dig.

Du som fortfarande skriver papperslogg och inte klarar av att få till en Cabrillologg har fortfarande möjlighet att skicka loggen via post till:

Erkki Latomaa, SM5NBE
Smedstigen 3
814 95 ÄLVKARLEBY

Vår förhoppning är dock, att alla så småningom använder sig av SSA:s webbplats för att skicka in sin Cabrillologg (inga andra format godtas den vägen).

Att skriva in sin papperslogg går utmärkt med endera SM2EZT Manuell Logginmatning för SSA MT, V 2.07 (MTMan), som kan laddas ner från:
http://www.sk3bg.se/contest/mtcabr.htm#MTMan eller Log4U Ver 0.981,
som kan laddas ner från: http://www.sk3bg.se/contest/log4u.htm

En möjlighet att skriva in sin papperslogg via SSA:s webbplats kommer också inom kort.

Ett STORT TACK till Lars, SM7LQV, som tillsammans med mig har spenderat många timmar, kvällar och nätter framför datorn, för att ta fram den här nya, fantastiska möjligheten!

Välkommen att köra MT och LYCKA TILL!

73 de Janne, SM3CER
SSA Contest Manager HF