CQ WPX CW Contest 28-29 maj

En av de mest populära CW-testerna är CQ WPX Contest som går nu i helgen den 28-29:e maj. Förra årets test bjöd på utmanande konditioner och vi får se hur det blir i år. Prognosen är “sisådär” när det gäller A- och K-index. Hoppas den inte slår in! Trots detta, så mottog tävlingsledningen hela 3567 loggar – vilket var ett nytt rekord.

Totalt genomfördes över 2  miljoner kontakter under den helgen. Tack vare att så många skickade in loggen kunde man “cross-checka” hela 82.5% av alla QSO. Nästan 60% av alla unika anropssignaler (call som bara körts av en enda station) var felaktigt mottagna. Call som inte är korrekta medför poängavdrag, så det lönar sig att vara noga vid loggningen och det är inte fel att fråga, om man är osäker på callet.

CQ WPX hemsida finns massor av nyttig information. Reglerna finns till och med på svenska. Det är SM0DRD som gjort översättningen, Tack Göran! WPX är en av de tester som dessutom har publika loggar publicerade på sin hemsida. Så det finns stora möjligheter att analysera vad konkurrenterna i förra årets test gjorde. Ladda hem Cabrillo-filen och importera den i loggprogrammet (om det finns stöd för det). Då kan man göra alla möjliga analyser.

I Sverige pågår uppladdning lite här och var. SK3W kommer att köra Multi-Multi med SM3SGP, SA5BJM, SM5AJV, SM5CCT, SM5IMO, SM5EPO, m.fl. SJ2W kommer också vara igång.

Utomlands finns det också en del svensk uppladdning, Thomas, PY2ZXU/SM0CXU kommer att köra SOSB 10 meter från superstationen ZX5J/PP5JR med callet PW2D. Håll öronen öppna för trots lite skakiga konditioner finns det chans att köra Sydamerika på 10.

Österut så kommer Mats, RA/SM6LRR delta i Multisatsningen på OH4A tillsammans med OH6LI och co.

Om man vill så kan man “roa sig” med att göra prognoser för hur det kommer att bli i helgen. Jag har gjort en sådan prognos med hjälp av HamCap. Prognosen finns publicerade på http://qrq.se/wpx_cw_2011 . Sidan uppdateras automatisk med tiden, så att aktuell timma alltid är i fokus.

 

Hoppas riktigt många svenska stationer tar tillfället i akt och visar hög aktivitet på banden. Flera har ju ovanliga prefix och kommer att vara “jagade” av prefixjägarna.