I år ger vi järnet

SAC Landskampen – I år blir det ännu tuffare

denmark.gif Svenska Flaggan iceland.gif norway.gif 200px-flag_of_the_faroe_islandssvg.png flagga_fi.gif

SAC CW: 17-18 september 12-12 UTC
SAC SSB: 9-10 oktober 12-12 UTC

Samtidigt som vi tävlar individuellt i Scandinavian Activity Contest, så pågår också en landskamp mellan ländernas föreningar. Traditionellt har Finland alltid vunnit. Men 2006 och 2009 lyckades Sverige knipa segern och detta upprepades igen förra året. Bra jobbat alla som var med och kämpade! I år gäller det att vässa klorna ytterligare om vi inte skall bli slagna av Finland.

Alla svenska deltagares poäng adderas till Sveriges totala poängsumma. Egentligen är det konstigt att Finland vunnit så många gånger, eftersom de inte har lika många deltagare som Sverige. Dock har finländarna traditionellt kört mycket fler poäng per deltagare än vi i Sverige. Till viss del beror det på att det finns något fler mycket bra utrustade stationer i Finland, men det hänger också ihop med att toppstationerna kör alla 24:a timmarna.

I år satsar Finland enormt för att mobilisera alla man kan få igång. Så för att vi återigen skall få njuta av segern i SAC så gäller det att alla spottar i nävarna, spänner musklerna och kör extra seriöst. Se till att boka in både CW- och SSB-helgen i almanackan för att kunna köra ostört hela helgen.

Här nedan finns lite tips om hur du kan bidra till Sveriges poäng i landskampen.

  • Kör alla band! Detta ger fler multipliers än i single-band klasserna och automatisk mycket mer poäng!
  • Var med från starten. De första timmarna i en test är oftast de timmar som har störst aktivitet. Missa inte starten!
  • Kör alla 24 timmarna. Men om du inte kan, försök vara på de band som ger bäst utdelning, d.v.s har högst aktivitet och bästa konditioner. Prata gärna med någon som körde SAC förra året för att få tips.
  • Använd ett logprogram för contest. Det finns flera gratisprogram att ladda hem och prova. T.ex N1MM eller TR4W.
  • Logga noggrannt! Om du missar ett call, mottagen rapport etc. fråga om! Är det fel i loggen får du poängavdrag när loggarna rättas.
  • Sätt upp ett eget mål. Försök förbättra ditt resultat från förra året, eller utmana en kompis.
  • Skicka in loggen! Har du problem med att få till loggen får du gärna höra av dig till undertecknad.
  • SHCC Tänk på att SAC ger extra många poäng i SSA HF Contest Cup!