Ekon från “down under” i CQWW CW

Under höstens CQWW CW var det fina konditioner och vidöppet på 15 metersbandet där bland annat VK4CMV spelade in signalerna från SK3W.

I inspelningen hör man kraftiga ekon och vid närmare analys ser man att ekona är nästan en halv sekund fördröjda. Kanske är detta s.k. Long Delayed Echos? Klicka på Youtube-klippet nedan för lyssna medan kameran gör ett svep bland operatörerna på SK3W.

httpv://youtu.be/_T0BoAjCbzg

Video: SM5AJV Ljud: VK4CMV Klippning: SM3SGP

2 thoughts on “Ekon från “down under” i CQWW CW

  1. Utan att ha kört det i ett analysprogram låter det som multipla ekon av varje ton som blir något svagare för varje gång. Kan det vara möjligt att det är så bra conds att signalen går flera varv runt klotet? Ett varv bör väl ta ca 133ms så cirka 3 varv? 🙂

  2. Ja, det är riktigt mysko. Ekonas position i tid är inte konstant. Man kan se det lätt om man tar upp ljudsignalen i t.ex Audacity.

Comments are closed.