Worked All Europe Dx Contest CW – En utmaning

Tävlingen Worked All Europe Dx Contest (WAEDC) på telegrafi anses vara den mest utmanande av alla amatörradiotävlingar. Nu i helgen den 8-9 augusti är det dags igen. 

Det är bara kontakter mellan Europa och övriga kontinenter som räknas i WAEDC. Men det som är den riktiga utmaningen, är QTC-trafiken som utväxlas under testen. Förutom poäng för varje QSO, kan man få poäng för utväxlingen av QTC, d.v.s korta meddelanden som består utdrag från DX-stationens logg. Upp till 10 QTC får man ta emot från en och samma station. QTC-utväxlingen går fort  och på dryga 90 sekunder har man fått in 10 nya poäng, det motsvarar en QSO-takt på 400 QSO/timma. Låter det spännande? Det är en verklig adrenalinkick, att sitta och ta emot QTC från stationer på andra sidan jorden.

Så här kan det låta:

Det är AA3B som sänder QTC under WAE CW 2001. Källa: DJ1YFK

De stora loggprogrammen så som N1MM och Win-Test stödjer förstås detta direkt i själva programmet. Man öppnar bara en dialogruta och matar in sina QTC i realtid. Självklart är det lite nervöst de första omgångarna, men efter ett tag så släpper det.

Vill man träna på att ta emot QTC, så finns det ett utmärkt hjälpmedel på Fabian DJ1YFK:s sajt LCWO – Learn CW on-line. Det är bara att registrera sig som användare och börja träna.

Några nyttiga länkar:

73 & Lycka till i WAEDC!
Ingemar SM5AJV