SSA Jultest

På juldagen och annandagen är det dags för den gamla jultraditionen SSA Jultest! Testen går på CW 0800-1000 UTC på 80- och 40-metersbandet. Reglerna finns som vanligt på SM3CER:s contest-sajt. Varje svensk station får kontaktas en gång per band och pass. Testmeddelandet är RTS + nr + femställig bokstavsgrupp. Tanken är att bokstavsgruppen skall bestå av slumpmässiga bokstäver, men det är tillåtet att använda vanliga ord, men använd inte ÅÄÖ. Testen går i lugnt tempo så det är en bra test att prova om man känner sig lite ringrostig. Man hinner både fika och önska sina medtävlare god fortsättning. Den senaste åren har ett 30 stationer varit med i testen. Om jag inte helt minns fel så var det betydligt fler stationer QRV under 70-talet, bandet kokade av stationer. Det ökade (!) intresset för CW-tester borde kunna ge större deltagandet i denna trevliga test. Så även om du inte har möjlighet att vara med hela testen, så försök klämma in några minuter för att öka aktiviteten. Och om du kommer igång, kör inte bara din kompis utan se till att några fler får chansen att köra dig.

Jultesten kan vara ett ypperligt tillfälle att prova på det svenska logprogrammet Log4U från SM5NBE och SM3CER. Programmet har i dagarna kompletterats med just SSA Jultest. Ett annat program som går att använda direkt är TRLOG.

GF & GNÅ

PS. Samtidigt som SSA:s Jultest pågår även den danska EDR 80m Juletest 0845-0945 UTC. Den danska testen är också en nationell test, så det är endast QSO inom det egna landet som räknas.