CQ WW WPX RTTY

I helgen är det dags för CQ WW WPX RTTY Contest. Testen pågår i 48:a timmar och som Single Operator får du använda max 30 timmar av dessa.

Förr så var man tvungen att använda gamla teleprintrar som fick trimmas om för att gå i 45.45 Baud om man inte lyckades komma över en teleprinter från USA där 45.45 Baud var standard. Creed 7b som visas ovan var en populär teleprinter. Det slamrade och lät och det var nog en och annan som fick klagomål från sina grannar för allt oväsen. En amatörkollega provade på vågstycket att ha teleprintern ståendes i sovrummet. Teleprintern var satt på autostart och mitt i natten drog den igång och väckte både hustru och barn. Man kan bara gissa att detta var början till slutet för mekaniska teleprintrar i det hemmet. I slutet av 70-talet dök det upp modifierade terminaler från Alfaskop som var behagligt tysta. Det var skönt att slippa hålla reda på trasslande hålremsor med CQ-ramsor och annat, utan det gick att programmera in macron för att köra CQ etc.

Idag är det lättare än någonsin att komma igång på RTTY. Det finns ett antal PC-program och flera är gratis att ladda hem. T.ex. MMTTY som kan kopplas ihop med loggprogram såsom N1MM. WPX-testen på RTTY är ett bra tillfälle att prova lite RTTY, kanske för första gången. Och kom ihåg, det gamla sättet att köra en massa RYRY… i början av varje sändning är inte längre aktuellt, det tar bara en massa tid…