Glad Påsk!

Påskägg
Glad Påsk tillönskas alla läsare av contestspalten!
I helgen blir det kanske mest påskfirande med goda vänner och dignande påskbord, men för den som har tid och möjlighet så bjuds det på några intressanta tester också.  Först ut är Japan International DX Contest på CW. Förra året deltog endast en handfull svenskar och kanske beror det på både dåliga konditioner och låg aktivitet från Japan?

En riktig höjdare-test körs på påskafton 11/4, det är EU Sprint Spring på CW. En fartfylld test som bara går i fyra timmar. Läs på i reglerna, för det här är en annorlunda test där man inte får ligga kvar och ropa CQ på en och samma frekens. Testmeddelandet avviker också från det normala harvandet med RST och serienummer.  Ingen RST skickas och man måste sända både sin egen och motstationens anropssignal för att kontakten skall räknas. Som sagt läs reglerna!

För den som vill hylla den stora rymdpionjären Yuri Gagarin så är Yuri Gagarin International DX Constest på CW ett givet val.  Yuri Gagarin var den första människan i rymden vilket var den 12/4 1961. Det påstås att Yuri Gagarin var radioamatör med callet UA1LO, men vad jag förstår så är det fel.  Kanske någon läsare vet mer och kan förklara hur ryktet uppstod?

Sist men inte  minst så har vi SSA Månadstest på påskdagen. De senaste deltävlingarna har det var ca 50 på CW och 75 på SSB. Imponerande, men tänk vad häftigt om vi någon gång kunde spränga gränsen på 100 deltagare. Kanske påskledigheten kan bidra till ökat deltagande?

 • 11-12/4 0700 – 1300 Japan International DX Contest – CW
 • 11/4 1600 – 1959 EU Sprint Spring – CW
 • 11-12/4 2100 – 2100 Yuri Gagarin International DX Contest – CW Regler på engelska…
 • 12/4 1400 – 1500 SSA Månadstest nr 4 – SSB
 • 12/4 1515 – 1615 SSA Månadstest nr 4 – CW

All info om helgens tester hittar man som vanligt på SM3CER:s contestsidor.

One thought on “Glad Påsk!

 1. Ett försök till svar på frågan om Gagarin var amatör eller inte…

  Kommer från en rysk amatör jag känner.

  Alltså ingen bekräftelse eller dementi, men väl en teori…

  Was Yuri Gagarin a Ham or not?

  I heard nothing on that. I suppose it was very low probability.
  But no doubt he knew Morse code well, he was trained to operate
  a radio station (just for survival), so he was able to make a QSO
  with ham. You can imagine that circumstances of secrety before
  the first manned spaceflight, so I’m sure he could not be a ham
  before the spaceflight. Remember that he was a test pilot of Soviet Army.

  May be he did a couple of an amateur radio QSOs in the past, just for
  show purpouses.

  Now nearly every RA spacemen can copy Morse code and make a ham radio QSO,
  just they have a training course.

Comments are closed.