Prognoser för SAC SSB

Inför SAC SSB har jag gjort prognoskartor med hjälp av HamCap. Oktober månad ser ut att kunna ge något bättre konditioner än september om bara solen håller sig lugn.

Prognosen finns på  qrq.se/sacprop_ssb och följer automatisk aktuellt klockslag. Vill man kolla framåt eller bakåt så klickar man på pilarna längst ned på sidan. Efter en stund så kommer sidan att återgå till “realtidsläget”.

Som vanligt måste man ta prognoser av den här typen med en nypa salt. HamCap använder sig av det välkända VoaCap som i sin tur anses vara en av de bättre prognosverktygen för kortvåg. Den aktuella prognosen gäller för mellan-Sverige  (SM5) och är framtagen för oktober månad  med 30 stycken solfläckar, vilket kanske är lite optimistiskt. Vald sändareffekt är 1kW och antennerna på 10-40 meter är 3 el Yagi på 75 fötters höjd. På 80 meter är en 1/4-vågs GP vald. Antennvalen är lika för både sändar- och mottagarsidan.

För den som vill göra egna prognoser är det bara att tanka hem HamCap och VoaCap. Genom att ctrl-klicka med musen på HamCap:s prognoskarta kommer man åt några extra menyer för att generera alla kartbilderna. Man kan med fördel ladda hem index-filen och spara den i den i GIF-katalogen som HamCap lägger sina kartor i.  Höger-klicka på länken till index-filen och välj Spara som… . Sen är det bara att dubbelklicka på index.html för att låta webbläsaren visa kartorna.