Några tips om loggning

Idag när många tester har en datorstödd rättning av loggarna krävs det att man är extra noggrann med vad man stoppar in i loggen för att det inte skall uppstå onödiga poängavdrag. Här är några saker som är bra att tänka på, tipsen kommer bland annat från SM3CER som är den som har hand om rättningen av Månadstestens loggar.

 • LOGGA DUBBLETTER
  Om du kör en dubblett: LOGGA DEN med rätt RST serienummer etc. Du får  inget avdrag för dubbletter i loggen. Dessa tas bort automatiskt av rättningsprogrammet. Ibland händer det att man blir uppropad av en station igen, kör den! Du kan inte veta med säkerhet varför motstationen ropar upp igen. Kanske det förra QSO:t inte blev rätt och då vinner ni båda på att ni kör varandra igen. Att försöka förklara att man har kört tidigare tar bara en massa onödig tid, det går fortare att köra QSO:t istället. Tag aldrig bort dubbletter från loggen som skickas in.
 • SKRIV RÄTT SÄND RST I LOGGEN
  Sänder du RST 579 så skall det stå 579 som sänd RST i din logg. OBS! Rekommendationen är att alltid sända 59(9) då blir det inga misstag i loggen.
 • SKRIV RÄTT SÄNT SERIENUMMER i LOGGEN.
  Om du råkar sända ett felaktigt nummer, eller samma nummer till flera olika stationer,  skriv in det sända i loggen! Annars riskerar motstationen att förlora poäng i rättningen och i vissa tävlingar även du!
 • LOGGA RÄTT  MOTTAGEN RST
  Skriv alltid in rätt mottagen RST i loggen – även om loggprogrammet har fyllt i 599 som default. Klarar inte programmet det under själva testen? Byt loggprogram eller gör en notering som kan föras in i efterhand.

73 & Lycka till med loggandet!

Ingemar SM5AJV

One thought on “Några tips om loggning

 1. En liten dum groda som jag ibland gör är att logga siffran noll (0) som bokstaven OLLE (o)… Vi som kör pekfingervalsen eller någon modifierad variant av den bör se upp i stridens hetta 🙂

Comments are closed.