Hur blir kondsen i SAC CW?

Just nu, en vecka innan SAC CW, är jonosfären extra stökig och vi kanske skall vara glada att testen inte går just den här helgen.

Tittar man på K-index i Dombås så ser det riktigt risigt ut just nu.

Men enligt prognosen från NOAA så skall K-index har lugnat ned sig en aning till nästa helg.

Med HamCap kan man själv göra prognoser och “täckningskartor” Jag har provat att göra en prognos för september med Stockholm som centrum på http://qrq.se/sacprop_cw. Webbsidan ändras med klockan, så att man alltid har aktuell 3-timmars period framme på skärmen. Klicka på bilden nedan för att komma till sidan med “täckningskartorna”.

De parametrar jag använt i prognosen är optimistiska i överkant men de skall vara ungefär lika de som OH6BG har gjort i sina prognoser på http://www.voacap.com/sac2011/

Där kan man bland annat se när man kan köra PY på 28 MHz. Det finns en bra öppnning 18 UTC som gick fint även förra året.

Som vanligt får man ta radioprognoser med en stor nypa salt och det bästa är att själv försöka bilda sig en uppfattning av konditionerna genom att lyssna några dagar före testen. Nu kan man ju inte lyssna dygnet runt och därför kan t.ex. Reverse Beacon Net vara ett bra verktyg för att hitta vad som hörs var.

 

One thought on “Hur blir kondsen i SAC CW?

  1. Tycker det ser riktigt skapligt ut! Igår kväll/natt var det tufft av bara den på banden men redan idag var 15 och 10 meter i skapligt skick med till och med Hong Kong på 10 meter via min 40-metersvertikal.

    Ser framåt att utmana MM-rekordet i SAC från SK3W!!!

Comments are closed.