I natt startar CQWW RTTY

I natt 0200 svensk tid startar världens största RTTY test CQ WW RTTY Contest.  Tävlingen pågår i 48 timmar och har lite annorlunda regler än CQ WW CW och SSB. Förutom att man räknar WAZ-zoner och DXCC-länder som multipliers så räknas även US-stater och VE-provinser.

Emile Baudot – Den 5 bitars kod som används i RTTY är uppkallad efter fransmannen Baudot som uppfann en fjärrskrivare 1874.

Baudot-koden. Notera hur lätt man kan översätta siffror om det råkar bli fel skift. Mycket användbart under tester. Q=1, W=2, etc, titta på tangentbordet så förstår du.

Det har aldrig varit lättare att köra RTTY än idag. Det var längesedan man behövde sitta med en slamrande mekanisk fjärrskrivare som störde hela bostaden. Flera logprogram kan köras tillsammans med det välkända programmet MMTTY. Så är det t.ex. i WinTest och N1MM. Det är bara att ladda hem MMTTY och därefter göra några få konfigureringar i logprogrammet, så fungerar allt helt suveränt.

I år har vi inte heller någon “konflikt” mellan CQ WW RTTY och SAC SSB, så det är fritt fram att ge järnet! Förra året deltog en handfull svenskar, men i år förväntas minst en fördubbling.

Några nyttiga länkar:

One thought on “I natt startar CQWW RTTY

  1. RTTY är svinkul! Som glad nybörjare uppskattar jag hålkortet som bifogats här. Första testen fattade jag ingenting när vissa skickade PPQ o dyl. som serienummer. Sedan fick jag ett tips om att man kunde konvertera dem om FIGS-Tecknet inte tagit. Men att det var så enkelt som att de ligger i ordning med ett vanligt QWERTY-Tangentbord slog mig aldrig! Nu kastar vi fusklappen, värmer upp slutsteget och tutar RY så antennerna glöder (nåja, 400w blir det nog iallafall)!

    Döm om min förvåning när jag började kolla RY-SM-Rekord i förrgår och insåg att WPX RY SOAB tillhörde mig. Mera RY! Rekommenderar UCXLog + MMTTY Engine. Gratis är gott, enkelt dessutom 🙂

Comments are closed.