CQWW SSB står inför dörren

CQWW SSB – Världens största SSB-test drar igång 27-28 oktober. Kanske några av oss i Skandinavien är lite sugna att köra i förhoppningsvis bättre konditioner än vad SAC SSB kunde erbjuda.

Det händer en del inom ogranisationen av CQ WW CW och SSB. Randy K5ZD som tidigare har varit testledare för CQ WPX-testen har nu i dagarna tagit över WW-testen efter K3EST. Redan nu kan man se förändringar på bland annat webbplatsen.

En hel del förändringar i reglerna har införts. Bland annat är det nu 5 dagars deadline för att få in loggen. Missa inte detta!

I reglerna kan man också läsa om:

1.       CQWW Rule XIV: All entries must be sent WITHIN FIVE (5) DAYS after the end of the contest.

2.       CQWW Rule III.13: Post-contest correcting of call signs by using any database, recordings or confirming QSOs is not allowed.

3.       CQWW Rule XII.2: All sent and received exchanges are to be logged. In addition to the number exchange, the call sign sent by an entrant during a completed exchange, must be logged as sent by the entrant. All QSO exchanges must be logged upon QSO completion.

4.       CQWW RULE XIII.3Unsportsmanlike conduct can be grounds for action by the CQ WW CC. Examples of unsportsmanlike conduct includes but are not limited to…..post-contest modification of a log by using data sources to correct call sign/exchange errors

Man har helt klart tagit tag i detta med s.k. “loggmassage”, som innebär att man efter testen kollar att alla call är korrekta gentemot en databas, inspelningar och liknande. Men detta är inte OK enligt de nya reglerna. Man skall logga det man sänder och idag kan tävlingsledningen lätt kontrollera vad som verkligen hände genom att de använder SDR-teknik (Software Defined Radio) med fullständiga inspelningar av hela testen.

Läs mer om bakgrunden till regeländringarna på CQ:s hemsida.