Vilken morgon!

Allt är inte contest! I morse vaknade jag lite tidigare än vanligt och startade radion på 20 meter. Det var fina konditioner mot USA:s västkust.

Just nu verkar det vara både DX-konditioner och bra utbredning på kortare distans. OY1R/MM ropade in och berättade att han låg utanför Färöarna och fiskade med en annan “tvillingbåt”. De hade nätet mellan sig. och trålade sej. Ett mycket trevligt QSO där OY1R berättade att han vikarierade för sin far, som var på semester.

Sen kunde jag inte hålla mig, utan klev ner på CW-delen där det blev QSO med två stationer från Hawaii. Båda med mycket fina signalstyrkor. Som grädde på moset blev jag uppropad av fjällvandraren Bo SM5CJW/2 som befinner sig i Abisko med sin KX1:a på 1 Watt och en vertikal tråd på 5 meter. En detaljerad väderleksrapport kunde levereras från både yr.no och smhi. Det finns viss risk för snö, men Bo verkade inte speciellt bekymrad utan planerade för en dag vid tältet och sin radio. Kul att det är en del radioaktivteter uppe från fjällvärden. Enligt rykten skall det vara ytterligare radioamatörer som är ute och vandrar i området. Man får hålla koll på SOTA-WATCH under de närmaste dagarna…

Vill man läsa mer om SM5CJW:s utrustning och fjällturer kan man ladda hem QRZ från SK5AA:s hemsida (PDF). Tack till SM5APS som tipsade!

SM5CJW/2 i JP98GG

Men var det inget om contest den här morgonen då? Jodå jag hade också QSO med OZ8MW som berättade att de höll på att förbereda sig inför IOTA-testen med anropssignalen OZ9V. Dock har de inte annonserat någon aktivitet på NG3K:s specialla lista för IOTA-testen.  Där kan vi hitta fyra olika operationer från svenska öar. Kul!

2 thoughts on “Vilken morgon!

  1. Ingemar, det där var mycket intressant läsning! Tack till dig och inte minst till vandraren själv och övriga inblandade. Man behöver ju inte nödvändigtvis ge sig ut på “äventyrligheter” i fjällvärlden för att ha nytta av upplysningarna. Själv bor jag i närheten av Tyresta nationalpark, som man också kan radiovandra i. 73, Rolf, SM5MX

  2. Jo, det är, som du är inne på, ett äventyr att köra även från skogen “där hemma”. Det är en härlig känsla att upprätta en egen förbindelse med omvärlden utan att ha tillgång till infrastruktur av olika nät i form av tele, elkraft, internet etc. Lite ‘back to basic’.

Comments are closed.